Winnaar Fotowedstrijd Utrecht 2011: 'De Dom in laserlicht' | Fotowedstrijd Utrecht 2011 | Thema: Utrecht Bruist! Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
 • Enquête

  Heb je al eens eerder meegedaan aan een Fotowedstrijd?

  Loading ... Loading ...
 • FC Utrecht

  In samenwerking met FC Utrecht wordt de FC Utrecht Fotowedstrijd georganiseerd. FC Utrecht, is Official Sport Partner.  Toerisme Utrecht, de vernieuwde toeristische marketingorganisatie van de stad Utrecht, is Official Touristic Partner.

  Wil je inspiratie opdoen voor jouw mooiste foto van een Bruisend Utrecht? Bezoek dan de website van Bezoek Utrecht.

Sponsors

Winnaar Fotowedstrijd Utrecht 2011 is ‘De Dom in laserlicht’ van Gerard Jansen en de winnaar van de FC Utrecht Fotowedstrijd is de foto ‘Ricky van Wolfswinkel’ van Alie Bijl
Zaterdagmiddag 18 februari 2012 werd in de Domtoren in hartje Utrecht de winnaar bekend gemaakt van de ‘Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011’. De prijsuitreiking in de Michaëlskapel van de Domtoren startte om 16:00 uur en werd geopend door de juryvoorzitter, burgemeester mr. Aleid Wolfsen. Het Duo Eyes On Dreams en zanger Hans Albers trapten de uitreiking muzikaal af waarna de winnaars bekend werden gemaakt.

De winnaar van de ‘Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011’ is geworden:

‘De Dom in laserlicht’ van de heer Gerard Jansen.

De heer Jansen is met zijn foto eveneens de winnaar van de publieksprijs geworden omdat zijn foto de meeste stemmen kreeg (er kon gestemd worden via de website).

Winnaar Publieksprijs Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: 'De Dom in laserlicht'. Foto: Gerard Jansen

 

De winnaar van Fotowedstrijd Utrecht 2011: De Dom in laserlicht. V.l.n.r.: Gerard Jansen, burgemeester en juryvoorzitter Aleid Wolfsen en Martin Planken, voorzitter Stichting Fotowedstrijd Utercht

Voor de grote versie van de winnaar van Fotowedstrijd Utrecht 2011, klik hier! >>

Voordracht juryrapport door burgemeester en juryvoorzitter mr. Aleid Wolfsen

Aleid Wolfsen: burgemeester en juryvoorzitter Fotowedstrijd Utrecht

“Beste fotografen en fotografieliefhebbers: Bewoners en toeristen zijn uitgedaagd hun ogen goed de kost te geven om het thema van Fotowedstrijd Utrecht 2011, ‘Utrecht Bruist!’, op de gevoelige plaat vast te leggen, zoals dat vroeger zo mooi heette. De winnende foto van fotograaf Gerard Jansen met de titel ‘De Dom in laserlicht’ heeft de sympathie van de jury gewonnen. Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk: schrijven met licht. Dit komt op originele wijze in de foto naar voren door de kleurrijke lasterstralen van ruim drie kilometer lang tussen Utrecht Science Park / De Uithof en de binnenstad van Utrecht.

Voor die aanwezigen die niet weten waar de laserstralen in Utrecht vandaan komen en hoe die tot stand zijn gekomen, volgt hier enige tekst en uitleg:

Ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht, in het voorjaar van 2011, werd het Lustrum geopend met het laserproject ‘Sol Lumen’. Een week lang verbond een bundel lasterstralen in de kleuren van de universiteit, het Van Unnikgebouw in De Uithof met de Domtoren in de binnenstad. Op de negentiende verdieping stond de laserinstallatie die de zeven stralen richtte op de Dom. De heldere kleurenpunten waren goed te zien op de Domtoren. Vanaf het Van Unnik gebouw ziet het eruit als een futuristische snelweg van De Uithof naar de stad.

Volgens de jury staat de winnende foto symbool voor de associatie die mensen hebben bij Utrecht: een bruisende stad van kennis en cultuur. De verbinding tussen de Uithof en de Domtoren in hartje Utrecht is op symbolische wijze vormgegeven en treffend vastgelegd door de fotograaf. Deze bijzondere foto zet het unieke, cultuurhistorische object, de Domtoren, in een, tussen haakjes, nieuw daglicht. Door de compositie en het lijnenspel krijgt de foto diepgang. De kenmerkende elementen van de stad Utrecht, waaronder het historisch stadshart en de markante Domtoren, worden in deze foto op bijzondere wijze aan de kijker gepresenteerd.

De foto ‘de Dom in laserlicht’ is volgens de jury de terechte winnaar van Fotowedstrijd Utrecht 2011! Namens de jury feliciteer ik de heer Janssen van harte met het winnen van de ‘Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011’!”

Interview met de winnaar in Stadsblad Utrecht (22-02-2012):

Gerard Jansen won zaterdag de juryprijs en de publieksprijs met zijn foto ‘De Dom in Laserlicht’. Om de winnende foto te schieten ging Gerard Jansen (70) op zoek naar de perfecte locatie. En die vond hij. “Op een donderdagavond ben ik naar het restaurant van de V&D gegaan. Ik heb de terrasdeuren geopend en ben daar op een stoel gaan staan, anders kon ik niet over de balustrade kijken.” Volgens Jansen mag je als fotograaf best een beetje vrijpostig zijn. Hij schaamde zich dan ook niet toen hij op koopavond plaats nam op een van de terrasstoeltjes om de winnende foto te maken.

Jansen heeft veel ervaring met fotografie. Op de vraag hoe lang hij al fotografeert antwoord hij lachend: “al zo’n 50 jaar.” Als eerste bijbaantje maakte Jansen foto’s met een klassiek toestel, de AgfaClack. Fotograferen is nog altijd zijn passie, al schiet Jansen niet meer met zijn klassieke camera, maar met een Nikon D7000. De fotograaf trekt er nog regelmatig met zijn camera op uit. De winnaar ontving zijn prijs uit handen van Martin Planken, voorzitter van Stichting Fotowedstrijd Utrecht en Burgemeester Wolfsen, die ook de juryvoorzitter was. Wolfsen vond de foto goed passen bij het thema Bruisend Utrecht. Ook werden op de foto volgens Burgemeester Wolfsen twee Utrechtse hoogtepunten symbolisch met elkaar verbonden, namelijk de kennis van de Universiteit, waar de lichtstralen vandaan komen en culturele binnenstad. Op de foto is het lichtkunstwerk Sol Lumen te zien.

Nummer 2: Oudegracht fx van Martien Janssen

Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011 Nummer 02 Oudegracht fx van Martien Janssen

Voor een grote versie van de nummer 2 van Fotowedstrijd Utrecht klik je hier! >>

Nummer 3: Voorjaar in Utrecht van Fanja Hubers-de Jong

Nummer 3: Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011 Voorjaar in Utrecht van Fanja Hubers-de Jong

Nummer 4: Goths van dhr. J.J. Bouma

Nummer 4: Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Goths van dhr. J.J. Bouma

Nummer 5: Ontspannen aan de Oude Gracht van Eric Veth

Nummer 5: Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Ontspannen aan de Oude Gracht van Eric Veth

Nummer 6: Superhelden in actie van Hugo de Jong

Nummer 6 Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Superhelden in actie van Hugo de Jong

Nummer 7: Ondergrondse kleurenbuis van Christine Huisman

Nummer 7 Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Ondergrondse kleurenbuis van Christine Huisman

Nummer 8: Bruisend Utrecht van Piet Strieker

Nummer 8 Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Bruisend Utrecht van Piet Strieker

Nummer 9: Utrecht heeft sfeer van Fred Homan

Nummer 9 Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Utrecht heeft sfeer van Fred Homan

Nummer 10: Polsstok verpringen John de Vree

Nummer 10: Fotostudio George Terberg Fotowedstrijd Utrecht 2011: Polsstok verpringen John de Vree

FC Utrecht Fotowedstrijd 2011

De winnaar van de FC Utrecht Fotowedstrijd 2011 is geworden: Mevrouw Alie Bijl met de foto ‘Ricky van Wolfswinkel’. De foto is gemaakt tijdens een bezoek aan de training van FC Utrecht. Op de foto is de zoon van mevrouw Bijl te zien, Matthew Bijl (9 jaar) samen met Ricky van Wolfswinkel.

Mevrouw Bijl ontving 2 VIP tickets uit handen van burgemeester en juryvoorzitter, mr. Aleid Wolfsen en Martin Planken, voorzitter van Stichting Fotowedstrijd Utrecht, haar prijs: 2 VIP tickets voor de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen NEC.

Winnaar FC Fotowedstrijd Utrecht 2011: Mevr. Alie Bijl met 'Ricky van Wolfswinkel'. Uit handen van burgemeester en juryvoorzitter, mr. Aleid Wolfsen en Martin Planken, voorzitter van Stichting Fotowedstrijd Utrecht, ontving mevr. Bijl haar prijs: 2 VIP tickets voor de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen NEC.

Voor de grote versie van de winnaar van de FC Utrecht Fotowedstrijd 2011, klik hier! >>

De winnaar van FC Utrecht Fotowedstrijd 2011, Alie Bijl, ontvangt uit handen van burgemeester en juryvoorzitter, mr. Aleid Wolfsen en Martin Planken, voorzitter van Stichting Fotowedstrijd Utrecht, haar prijs: 2 VIP tickets voor de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen NEC. Foto: Robert Kuiper

Mevrouw Alie Bijl (met daarnaast zoon Matthew Bijl) heeft de FC Utrecht Fotowedstrijd 2011 gewonnen met de foto 'Ricky van Wolfswinkel'. V.l.n.r.: Martin Planken (voorzitter Stichting Fotowedstrijd Utrecht), Matthew Bijl, Alie Bijl en burgemeester en juryvoorzitter mr. Aleid Wolfsen

Nieuwsitem op de website van FC Utrecht