Selecteer een pagina

‘Opvallend mooi!’

Doe met met de Fotowedstrijd Utrecht

Opvallend mooi!’ Dat is het thema van de Fotowedstrijd Utrecht die in beide gemeenten van start gaat. Organisator is de Stichting Fotowedstrijd. Voorzitter Martin Planken roept alle inwoners op mee te doen.

In 2003 organiseerde Martin Planken (35) de eerste fotowedstrijd in zijn woonplaats IJsselstein. “Ik was benieuwd hoe anderen naar hun stad en woonomgeving keken”, legt hij uit.

Martin Planken (links) en burgemeester Aleid Wolfsen (rechts). De laatste is voorzitter van de jury. Foto: Johan Morgenstond
Martin Planken (links) en burgemeester Aleid Wolfsen (rechts). De laatste is voorzitter van de jury. Foto: Johan Morgenstond
“Iedereen die ergens langere tijd woont, ontwikkelt een eigen kijk op deze omgeving. Ik vind het leuk om mensen op ontdekkingsreis te laten gaan aan de hand van leuke thema’s. Op die manier leren ze met nieuwe ogen naar hun stad kijken.” Inmiddels is de wedstrijd al zes jaar achter elkaar in IJsselstein gehouden en vorig jaar werd de fotowedstrijd ook in de gemeente Nieuwegein georganiseerd. “Het is verrassend om te constateren dat het niveau van de inzendingen steeds hoger wordt.” Na IJsselstein en Nieuwegein heeft de stichting nu ge- kozen om onder meer ook in Utrecht een fotowedstrijd te organiseren.

De opzet van de wedstrijd is dat elke inwoner één foto mag insturen aan de hand van het thema: ‘Opvallend mooi!’. Zij krijgen hier tot 26 september de tijd voor. Daarna kiest de jury de beste foto’s uit Utrecht. Deze foto’s worden afgedrukt in het Stadsblad. Hierna mogen ook de inwoners stemmen op hun favoriete foto.
Uiteindelijk worden er per gemeente drie vakjuryprijzen uitgereikt en één publieksprijs. De winnaars krijgen een ‘kunstwerkje’ van hun foto. De winnaar van de vakjuryprijs krijgt ook een reportage in deze krant. Planken verwacht veel van de wedstrijd. “Ik hoop dat iedereen geïnspireerd raakt om aan de hand van het thema met de camera in de aanslag een rondje door hun gemeente te maken om een mooi stukje op de gevoelige plaat vast te leggen.”

Voorwaarden

Wie mee wil doen aan de fotowedstrijd, kan alvast met de camera erop uit. Inmiddels is het mogelijk om je foto in te sturen door deze te uploaden op de website.
Je kunt aan beiden wedstrijden meedoen met één foto, die genomen is in of om de gemeente van de wedstrijd waaraan je mee doet. Belangrijk daarbij zijn de volgende eisen. Foto’s mogen in kleur of zwart-wit zijn en moeten een JPEG-formaat hebben. Een foto moet tussen 1 en 10 Mb groot zijn. Verder mag er geen naam op de foto staan, omdat de foto’s anoniem worden beoordeeld.

Website

Voor meer informatie over de fotowedstrijden, kijk op: www.fotowedstrijdutrecht.nl Hier kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws. Ook staan er op de sites tips & trucs om een nog betere foto te maken.